Knäppingen – Spiseri & Bryggeri
Det var i början av året som den väletablerade restaurangen Knäppingen bytte ägare och togs över av de fyra bröderna Alegria. De har sedan dess drivit köket och under sommaren haft en hel del inslag av diverse liveband, men det är med höstens intågande och restaurangens nypremiär som brödernas stora projekt verkligen dragit igång. Restaurangen tog nämligen några få veckors uppehåll för en total nyrenovering och öppnade sedan med stolthet upp under Kulturnatten i Norrköping som stadens allra första bryggeripub.
När vi kliver in genom den stora dörren möts vi av en fräsch lokal med en rustik och hemtrevlig inredning med inslag av mörkt trä och inbjudande skinnfåtöljer. För säkerhets skull hade jag i förväg bokat ett bord för två, vilket vi snabbt välkomnas till av servitrisen. I byggnadens övervåning brygger de sin alldeles egna öl och bland annat testade jag under kvällen deras american pale ale, Mono Loco, som varmt kan rekommenderas.
Under veckodagarna driver de Knäppingen i form av en lunchrestaurang medan de under en kväll som denna erbjuder en meny med ett mindre antal rätter. Givetvis var undertecknad där för att testa deras hamburgare, men nämnas bör kanske att övriga rätter på menyn som entrecote eller kvällens skaldjursgryta lät oerhört lockande. Liksom förrätten ugnsbakad brie eller efterrätten brownie med karamelliserade popcorn och grädde.
Hamburgaren är en cheeseburgare som kommer i två varianter – enkel eller dubbel (90/180 gram). Köttet består av högrev, bringa och lägg som produceras, mals och förpackas av Bjursunds Slakteri i Östergötland. Således är det väldigt kvalitativt kött som de stekte väl, vilket kännetecknades av den krispiga stekytan och dess medium rare innandöme. Rikligt kryddat av salt och peppar smakade köttet riktigt bra, även om jag på något vis tyckte att det kändes en gnutta torrt och kompakt. I sin helhet däremot, med ost, stekt lök, saltgurka samt senap och ketchup, utgjorde den en saftig och välsmakande cheeseburgare. Noteras bör att min fästmö hade synpunker på att hamburgaren smakade lite starkt, vilket jag tror beror på den rikliga kryddningen i samband med den amerikanska senapen.
Brödet var ganska sött och hade kunnat vara mjukare och spänstigare. Lyckligtvis var det bra rostat, kändes varmt att hålla i och höll samman hela tiden. Jag gillade dessutom skarpt den lyxiga känslan som paketeringen av hamburgaren förde med sig samt den annorlunda snabbmatskorgen. Pommes fritesen hade ett lite mjöligt innandöme, men smakade i övrigt riktigt bra med sitt krispiga och välsaltade yttre.
Sammanfattningsvis är Knäppingen ett ställe absolut värt att besöka endast för deras stora utbud av öl. Deras välsmakande hamburgare är förstås ytterligare en anledning. Att lokalerna dessutom har en väldigt schysst atmosfär med bra akustik, väldigt trevlig och kunnig personal är ju självklart ett stort plus och även några fler anledningar till att de definitivt kommer att återse mig igen under hösten.
Verkar nice, får bli ett besök snart. Hade varit intressant att veta pris och prisvärdhet i en recension 🙂
Det tycker jag! Och det har du faktiskt alldeles rätt i, ska komma ihåg det till nästa gång 🙂 Den dubbla burgaren hamnade i ungefär samma prisklass som Burgers & Bangers, men kändes ändå prisvärd. Dock kändes den öl jag testade lite i det dyraste läget, även om de hade mycket gott.