Burgers & Bangers
Norrköping har äntligen fått sin första riktigt genuina hamburgerrestaurang där man satsar fullt ut och ger oss extra allt. Burgers & Bangers har rivit ut det som fanns kvar av Skafferiets lokaler och byggt upp allting från grunden. En kopparfärgad, industriellt inspirerad lokal med en tillbakalutad upplysning, ett skönt gung ur högtalarna och servitriser på rullskridskor är vad som möter oss när vi kliver in genom dörren.
Att restaurangen premiäröppnade knappt några timmar tidigare märks tydligt, delvis på de ivriga besökare i den annalkande kön och delvis på den smått förvirrade, men genomtrevliga, värdinnan som försöker lösa den stora efterfrågan av sittplatser. Då det bara var jag och Josefine i sällskap lyckades vi få riktigt bra platser väldigt snabbt och hade en schysst utkik över det öppna köket där delägarna tillsammans med sina kockar flippade burgare som om det inte vore någon morgondag.
Hamburgarna har under de senaste månaderna testats fram och består av kombinationen högrev, bringa och lägg som de maler på plats. En nagel i ögat verkar enligt vissa vara att köttet de använder sig av kommer från Skottland och därmed inte är närproducerat, vilket annars i princip varit ett kännetecken för Östgöta Kök. Något även jag personligen kan tycka vara synd. Dock är de väldigt tydliga med att köttet i fråga kommer från högst välmående och frigående djur vilket givetvis känns betryggande i sammanhanget.
Vi började med att beställa in en varsin milkshake (vanilj respektive jordgubb). Stora pluspoäng för att deras glassdryck är helt skapad från grunden med egentillverkad glass utan tillsatser. Båda våra milkshakes smakade riktigt bra och toppades med grädde och ett körsbär i ett par grymt snygga, iskalla muggar. En smärre petitess som vi var överens om gällde konsistensen som kändes aningen lös och dessutom hade det fyllts ut med isbitar i botten, vilket spontant borde vara överflödigt om man använder sig av tillräckligt med glass. Huruvida detta kvarstår när de blivit mer bekväma i lokalerna återstår att se.
Hamburgaren jag beställde in gick vid namnet ”Mortel” och bestod av silverlök, dillpickles, dijonnaise, 2x ost samt senap och ketchup. Smaker som helt klart gifte sig väl. Brödet man använder sig av har framställts i samarbete med Norrköpingsbageriet Kamraterna och var enligt mitt tycke näst intill perfekt. En ganska neutral men söt smak, samtidigt väldigt mjuk, välrostat som höll mot köttsafter och dressing utan att falla sönder. Köttet stektes medium med en riktigt bra stekyta och en lagom kryddning. Kort sagt smakade det alltså grymt bra! Att man lagt ner tid på köttet, brödet och dess utformning gör skillnad och således har Burger & Bangers lyckats skapa stans i särklass godaste hamburgare.
Till detta beställde jag in Fries Parmesan. Jag har läst någonstans att restaurangen använder sig av så kallade nyttiga pommes som friteras på i princip ingen olja. Fritösen såg lite annorlunda ut vilket delvis bekräftar detta. Deras fries smakade bra och den extremt generösa parmesankryddningen kan jag starkt rekommendera. Samtidigt gick det inte att undgå att vår pommes kändes lite seg snarare än krispigt som åtminstone jag vill ha det. Huruvida detta berodde på friteringsmetoden eller om det var en bieffekt av att komma dit på öppningskvällen innan vanorna sitter inne återstår att se.
Till sitt tilltugg fanns det ett utbud av dippsåser att beställa. Chilimajonäsen och deras aioli (troligtvis världens godaste) var riktigt krämiga, smakrika och väl värda sitt låga pris. När vi dessutom beställde in både deras egna B&B:s Chillipoppers och lökringar fick vi tillhörande aioli-dipp på köpet, serverade i grymt snygga korgar och dippskålar. Tillbehören är definitivt till att rekommendera även om förstnämnda hade lite väl mycket hetta för undertecknad.
Avslutningsvis är Burgers & Bangers ytterligare ett välkommet inslag i Norrköping, med en meny jag innerligt ser fram emot att smaka mer av och en lokal full av personal som gör att man som gäst verkligen känner sig välkommen.
Dylan